Till innehåll på sidan
Bild på fiol
Nyhet

Osäker framtid för Uppsala Tonsättartävling

Hem / Om oss / Nyheter / Osäker framtid för Uppsala Tonsättartävling
Uppsala Tonsättartävling blir inte av 2017. Med hänsyn till eventuella deltagare så är det hög tid att vi går ut med denna information. I dagsläget är det svårt att säga om Musik i Uppland har möjlighet att arrangera Uppsala Tonsättartävling en fjärde gång. Framtiden får utvisa om de ekonomiska förutsättningarna kommer att finnas.
Uppsala Tonsättartävling arrangeras av Musik i Uppland. Det är en unik tävling med en möjlighet för unga tonsättare att få sin musik framförd flera gånger. Unga kompositörer (upp till 35 år) bjuds in att delta.
Genom Uppsala Kammarorkester får deltagarna en möjlighet att möta en professionell kammarorkester, få medial uppmärksamhet och nå en stor publik med geografisk spridning genom ett unikt samarbete mellan åtta svenska orkestrar. Till finalkvällen har en jury valt ut sex kompositioner och finalen sker inför både jury och konsertpublik samt radiolyssnare.
Tävlingen har ägt rum tre gånger, 2010, 2012 och 2014. Juryns ordförande var både 2010 och 2012 Daniel Börtz och 2014 var ordförande Sven-David Sandström.
Första pris är ett penningpris samt en fantastisk chans för en ung tonsättare att nå ut, förutom Uppsala Kammarorkester spelas verket av ytterligare åtta professionella orkestrar runtom i landet.
Sammanlagt framförs vinnarverket tio gånger och dessutom direktsänds finalen i Sveriges Radio P2. Även andra och tredje pris belönas med pengar. Konsertpubliken och radiolyssnarna kan också rösta fram sin favorit.
Den senaste tävlingen som ägde rum 2014, var följande orkestrar med i samarbetet, Göteborgs Symfoniker, Västerås Sinfonietta, Svenska Kammarorkestern, Dalasinfoniettan, Gävle Symfoniorkester, Nordiska Kammarorkestern, NorrlandsOperans Symfoniorkester, Jönköpings Sinfonietta och Vanemuine Symphony Orchestra i Tartu, Estland.

För mer information

Peter Waldemarsson, länsmusikchef tel. 018-17 19 33 peter.waldemarsson@musikiuppland.se

Mona Gunnarsson, orkesterchef tel. 018-17 19 36 mona.gunnarsson@musikiuppland.se